Diş Çürüğü Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

1 516

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Diş çürüğü, dişlere zarar veren diyete bağlı bir hastalıktır. Dişler bakteri içeren yapışkan bir film olan plakla kaplıdır. Yemek yiyip içtiğimizde bakteriler dişin dış tabakasını (emaye) parçalayan asitler üretir. Çürüme bu şekilde gelişir. Diş çürüğü hem bebek hem de yetişkin dişlerinde bulunabilir. Plak toplama ve çürüme geliştirme riski daha yüksek olan alanlar arasında diş eti çizgisi ve arka dişlerin (azı dişleri) çiğneme yüzeyleri bulunur. Yetişkin dişlerin geçebileceği yeri korudukları için, yetişkin dişlerinin yanı sıra süt dişlerindeki çürümeyi de ele almak önemlidir. Eğer (erken) çıkarılırlarsa, dişlerde yer kaybı ve çapraşıklık ile sonuçlanabilir.

Çürüme Belirtileri

  • Geceleri diş ağrısından düzenli olarak uyanmak
  • Ağrıyan diş şikayeti
  • Düzenli ağız kokusu
  • Bazı yiyecekleri ısırmada zorluk
  • Soğuk, sıcak veya tatlı yiyeceklere karşı hassasiyet
  • Erken diş çürüğü genellikle diş minesinin bozulmaya başladığını gösteren ve dişlerde kahverengi lekelere ilerleyebilen beyaz lekeler (fırçalama ile çıkarılamayan) ile tanımlanır.
  • Gelişmiş diş çürüğü , kararmış delikler veya kırık dişlerle daha belirgindir. Çürüme bir enfeksiyona yol açtıysa, diş etinde topaklar veya sivilce veya diş etlerinde veya yüzde şişlik fark edebilirsiniz.
Daha fazla mesaj

Bilgisayar Kullanırken Hangi Gözlük Kullanılmalı?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Suyun İnsan Vücuduna Faydaları Nelerdir?

Diş Çürüğü Tedavisi

Düzenli diş randevularına devam etmek, diş çürüğünün erken aşamalarını belirleyebileceğimiz ve ilerlemelerini engelleyebileceğimiz anlamına gelir. Diş hekiminiz veya ağız sağlığı terapistiniz, dişlerin yeniden mineralleşmesine ve güçlenmesine yardımcı olmak için konsantre florür uygulamak için macunlar veya düzenli ziyaretler önerebilir. Bazı durumlarda erken çürük temizlenebilir ve dolgu ihtiyacını önlemek için (genellikle arka dişlerin çiğneme yüzeylerine) dolgu uygulanabilir.

Çürümenin ciddiyetine bağlı olarak, tedavi, küçük boşluklar için dolgulardan, hasar daha kapsamlıysa, kuronlara ve dişlerin çıkarılmasına kadar değişebilir. Diş çürüğü ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, çocuğunuz yaşayabilir: daha fazla ağrı ve rahatsızlık, çürüğün yetişkin dişleri dahil diğer dişlere yayılma riski ve daha karmaşık ve pahalı diş tedavisi.

Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir
Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir

Diş Çürüğünün Durdurulması İçin En Önemli İpuçları

  1. Çürümeyi durdurmanın anahtarı, çocukların dişlerini günde iki kez iyice fırçalayarak ve diş ipi kullanarak erken yaşlardan itibaren iyi bir ağız sağlığı rutini oluşturmak ve sürdürmektir.
  2. Diyet önemli bir rol oynar. Çocuğunuzun bir şeyi çok fazla yemek yerine dengeli beslenmesini sağlamak ve şekerli her şeyin ölçülü olduğundan emin olmak en iyisidir.
  3. Çocuğunuz için arka dişlerin çiğneme yüzeylerinde (çürümenin sıklıkla başladığı yerlerde) Fissür Örtücüler önerilebilir.
  4. Bol miktarda florürlü su için veya zayıflamış mineyi güçlendirmeye yardımcı olması için çocuğunuzun günlük rutinine bir florür takviyesi ekleyin.
  5. Çocuğunuz gece düzenli olarak uyanıyorsa, diş ağrısından şikayet ediyorsa veya düzenli olarak ağız kokusu alıyorsa, bunların hepsi çürük belirtileri olabileceğinden, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden randevu alın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Yüz Yogası Gerçekten İşe Yarıyor Mu?
1 yorum
  1. adem diyor

    teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku