Behçet Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1 49.342

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Behçet hastalığı , vücudun çeşitli yerlerinde kan damarlarında iltihaba sebep olan ve oldukça nadir görülen kronik bir hastalık olarak bilinmektedir. Vücutta enfeksiyon belirtileri ile ortaya çıkan bir otoimmun hastalıktır.

Behçet hastalığı kronik bir hastalık olarak biliniyor. Bu hastalık pek çok organı etkisi altına almaktadır. Hastalık 1937 senesinde ilk kez Prof. Dr.Hulusi Behçet tarafından bulunmuştur. Bu hastalık ağız ülseri, genital ülser, cilt ve göz rahatsızlıklarına neden olan ciddi bir hastalıktır.

Hastalığın ilerleme sürecinde sindirim sistemi, kalp, damarlar, eklemler, akciğer, böbrek ve sindirim sistemi gibi çeşitli sorunları ortaya çıkarabilir. Behçet hastalığı uzun süreli (kronik) bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Ancak bu hastalık her birey de farklı etkilere neden olur. Ayrıca hastalık belirtileri dönemsel olarak değişkenlik gösterilir.

Behçet hastalığı Türkiye başta olmak üzere Japonya ve Akdeniz ülkeleri’nde tespit edilmiştir. Türkiye’de hastalığın vaka sıklığı 100.000’de 420 kişide görülmektedir. Bu hastalık en çok 20 ile 40 yaş arası kişilerde sıkça görülmektedir. Behçet hastalığı’nın erkeklerde görülme riski kadınlara göre daha s yüksektir. Aynı zamanda yaşlılarda ve çocuklarda behçet hastalığı nadiren görülmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Yoga İle Vücut Duruşu Nasıl Geliştirilir?

Behçet Hastalığı Nedir?

 

Behçet hastalığı nadir görünen bir otoimmun hastalık olarak biliniyor. Otoimmun hastalık, bireyin bağışıklık sistemi doku ve hücrelere karşı antikor üretmesi durumuna sebep olur. Dolayısı ile vücut yapısında hasar meydana gelir. Günümüzde behçet hastalığı nedir? diye pek çok soru merak konusudur.

Behçet hastalığı kan damarlarını tutmaktadır. Kan damarlarının tutulması ile ağız çevresinde yaralar, cilt de kızarıklık veya döküntü meydana gelebilir. Aslında bu etkenler hastalığın belirtileridir. Hastalığın belirtilerinin ciddi olması kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir.

Behçet hastalığı kronik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın neden kaynaklandığı bilinemiyor. Hastalıkta bazı dönemlerde gerileme görülür bazı dönemler de ise remisyona girer. Farklı dönemler de birden bire hastalık nüks edebilir.

Kimisinde eski semptomlar görülürken, kimisi’nde farklı semptomlar görülür. Ancak behçet hastalığı olan bir kişi yaşam tarzına yön vererek ve ilaç tedavisini aksatmadığı sürece hastalıktan kurtulabilir. Doktor tarafından verilen ilaç kullandığında hastalığın farklı belirtilerinin ortaya çıkması da önlenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Biribirinden Güzel Saç Modelleri

 

Behçet Hastalığı Tedavisi Hangi Hastanelerde?

Behçet hastalığı ile “Dermatoloji” bölümü ilgilenmektedir. Günümüzde merak edilen konulardan biri de “Behçet hastalığı tedavi hangi hastanelerde?” sorusudur. Behçet hastalığı için Çarşamba günü Ankara Dışkapı Cildiye 3 polikliniği tarafından yapılmaktadır.

Aynı zamanda İstanbul Tıp Fakültesi, İzmir Özel Can Hastanesi, Ankara Yüzüncüyıl Hastanesi, İstanbul Medical Park Hastanesi, İstanbul Özel Levent Hastanesi, İstanbul Memorial Hastanesi vb. daha pek çok devlet ve özel hastaneler de behçet hastalığı tedavisi yapılmaktadır.

Ankara ve İstanbul gibi büyük illerin çoğu devlet hastanesinde behçet hastalığı ile ilgilenen bölüm vardır. Eğer böyle bir şikayetiniz var ise hizmet veren hastanelere gidebilirsiniz.

Behçet Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

behçet hastalığına hangi bölüm bakar
behçet hastalığı tedavisi hangi hastanelerde

 

Öncelikle behçet hastalığı kronik ve ilaç tedavisi gerektiren bir hastalıktır. Peki, behçet hastalığı için hangi doktora gidilmeli? Bu hastalık ile Dermatoloji bölümü ilgilenmektedir. Yaşadığınız ilde bulunan devlet ya da özel hastanelerde behçet hastalığı tedavisi olup olmadığını öğrenerek doktor randevusu almanız gerekmektedir. Günümüzde yaygın bir şekilde görülen hastalık türüdür. Kronik olduğu için hayati tehlikesi vardır. Bu yüzden geç kalınmadan uzman bir cildiye tarafından muayene edilmenizde fayda var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Dövme Bakımı Nasıl Yapılır?

Behçet hastalığı olan veya olduğundan şüphelenen kişiler aynı zamanda iç hastalıkları (dahiliye) bölümünün yan dalı olan “Romatoloji” bölümüne giderek muayene olabilir. Hastalığın tanı ve tedavisinde Romatoloji bölümü ilgilenmektedir. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile beraber Dermatoloji bölümü de ilgilenmektedir. Hastalığın boyutu ve kalıntısal durumu hakkında sizlere detaylı bilgi verilmektedir. Doktor tarafından gerek görülen muayene sonrası ilaç kullanımı başlatılmaktadır.

Behçet Hastalığı Nasıl Geçer?

Behçet hastalığı için uygulanan tedavi ile hastalığın önüne geçilebilir. Peki, behçet hastalığı nasıl geçer? Öncelikle bu hastalık için Romatoloji bölümü veya Dermatoloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Uzman hekimler tarafından önerilen ilaçlar muhakkak önerildiği gibi kullanılmalıdır. Behçet hastalığının kesin bir tedavisi yoktur.

Tedavi şekilleri organdan organa göre değişkenlik göstermektedir. Genital ve ağız ülserleri, eklem ve cilt bulgularında kolşisin, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, steroidler ve bazı topikal pomadlar tedavi de kullanılabilir.

80%
Awesome
  • Design
1 yorum
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku