Cinsel Sağlık Sorunları ve Tedavisi
Cinsel sağlık sorunları bireyin haz ve doyum duygusunu kaybetmesinden öte gelen bir sıkıntı olarak tanımlanır.
Cinsel sorunlar psikolojik olarak insanda sevilmeme duygusunu, terk edilme korkusunu, yalnızlık, kendine güvensizlik, kadınlığına veya erkekliğine kötü davranılmış olma, küçük düşme, mahcup olma, gururun incinmesi gibi duygular yaşatır. Çift ilişkilerinde tutku, sevgi, cinsellik, yakınlık ve korunma gibi duygusal doyumlar, eksikliklerin başlarında gelen sorunları ön izlemiştir.
Cinsel sağlık sorunları olan ve tedavi eden kişiler için utanılacak bir konu olduğu düşüncesi asla doğru değildir. Cinsel sağlık sorunları olan kişilerin suskunluk ve utanmayı sona erdirip tedavi süreçlerine başlatılmasa sorunların daha çok büyümesini engeller. Çeşitli cinsel sağlık bozukluklarına neden olan rahatsızlıklardan olanların arasında penis şekil bozuklukları ve penis eğriliği de bulunmaktadır. Penis eğriliği bilinen tıp terimiyle Peyronie hastalığıdır.
Hastalığın hangi evrede olduğunu bilmek için sübjektif değerlendirme yapılması çok önemlidir. Sorunu oluşturan semptomların başladığı plağın farkına varıldığından itibaren geçen süre tespit edilmeli; penil ağrı, plak sertliği ve kurvatür hangi derecesinde olduğu ve zamanla meydana gelen değişiklikler kaydedilmelidir. Hastada görülen erektil disfonksiyon varlığı ve şiddeti mutlaka sorgulanmalıdır.
Meydana gelen risk faktörleri irdelenmelidir.
Cinsel İsteksizlik Nedenleri
Çiftlerin cinsel yaklaşımında cinsel isteksizlik ve iğrenme (aversiyon) durumları çok önemli sorunlardır. Cinsel İsteksizliğin cinselliği tamamen etkilemesi çok nadir bir durumdur.
Hayatları boyunca cinsel istek eylemine dair istek duymamış bireylerin sıklığı oldukça azdır. Sık olarak görülen tanılardan cinsel istekte azalma (hiposeksüalite) eğilimi görülür. Sıklıkla isteksizlik eşe ya da sevişme şekline karşıdır.
Cinsel İsteksizlik Tedavisi
Cinsel isteksizlik sorunlarının tedavisinde ilaç ve hormon tedavilerinin yanında, hipnoz ve destekleyici yöntemlerin de tedavi yöntemleri içinde var olur fakat bu etkinlikler geçicidir.
Cinsel isteksizlikte oluşan sorunun değerlendirilmesi ve intrapsişik çatışmaların derecesine göre dinamik, analitik psikoterapi cinsel sorunların tedavisinde hala geçerli olarak tedavi edilmektedir.
Ancak var olan cinsel sorunlar her zaman psikopatolojinin tedavi sonucunu doğurmaz. Fakat son yıllarda cinsel sorunlara tedavi yöntemi olarak verilen kısa süreli cinsel terapiler daha fazla uygulanmaktadır. Cinsel tedavide genel tedavi yaklaşımının dört temel özelliği vardır. Psikoterapideki bulunan amaç, asıl terapistin sorunu çözmesi değil, hastanın sorun çözme kapasitesinin arttırılmasındadır. Hasta bu aşamayı başarılı geçtiği süreçte sorunu çözmekle kalmaz, yaşamı ve çevresindeki insanlarla da kaliteli, daha doyurucu bir alışverişe girmiş olur.
Cinsel sorunla gelen çiftler genel olarak önce birlikte görüşmeye alınırlar. Çiftin arasındaki cinsel iletişim kopukluğunun artmasına yardım edilir. Ve sorunu çözme sorumluluğu verilir.
Bilgilendirme aşamasında cinsel ilişkinin anatomi, fizyoloji ve psikolojisi anlatılır. Yanlışlar düzeltilir ve eksikler tamamlanır. Derecelendirilmiş bir seri cinsel ev ödevleri verilir. Bilişsel –Davranışçı tedaviye dayanan bir yöntemle tedavi çok yoğun olarak 8-10 oturumda tamamlanır. Sevişme basit fiziksel dokunmalarla başlatılır. Çift sıralı olarak yarım saatin üstünde karşılıklı aktif ve pasif olarak genitaller dışında bedene odaklanır. Buna “sensate focus 1” denir. Bağımsız olan sorunlar orgazm ve cinsel birleşmeye engel olur.
Daha sonra genitallerin okşanması, karşılıklı mastürbasyon önerilir (sensate focus 2). Dereceli ödevler korku alanlarını veya bilmedikleri konuları konuşmalarını sağlar. Daha sonra genelde kadının üstte olduğu pozisyonda birleşme önerilir.