Dünyanın En Güzel Kütüphaneleri
Kitapları ve okumayı seven gezginler için büyük, güzel bir kütüphaneden daha büyüleyici bir yer yoktur. Binlerce kitapla çevrili olmak birçokları için bir hayal ama bazı kütüphaneler var ki dudak uçuklatan iç mekanlarıyla işleri bir sonraki seviyeye taşıyor. Bunlar, ister yüzyıllarca geçmişe batmış olsun, ister modern tasarımın en ileri noktası olsun, yazılı kelimenin türbesi gibi davranan yer türleridir. Yapılacaklar listenize eklemeler yapmanıza yardımcı olmak için, birçoğu dünyanın en iyi kütüphaneleri unvanı için rekabet edebilecek dünyanın en güzel kitaplıklarının bu listesini derledik.
İçindekiler
Admont Abbey Kütüphanesi
Dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında Avusturya’nın göz alıcı Admont Abbey Kütüphanesi olduğuna şüphe yok. Barok mimarisinin içinde yer alan enfes fresklerle dolu bu kütüphaneyi neyin özel kıldığını görmek için bir kez bakmanız yeterli. Beyaz ve altın renginde bozulmamış bir şekilde dekore edilmiş olan bu Avusturya kütüphanesinin geçmişi 1776’ya kadar gitmektedir, ancak manastır oldukça eskidir. Admont Abbey, ihtişamının yanı sıra yaklaşık 70.000 cilt içeren dünyanın en büyük manastır kütüphanesi unvanına da sahiptir. Gözden kaçırılması zor bir ayrıntı, kütüphanenin yedi kubbesinin her birini kaplayan Bartolomeo Altomonte’nin fresk serisidir.
George Peabody Kütüphanesi
Bir bakışta, Baltimore, Maryland’deki George Peabody Kütüphanesi lüks bir otel veya mekan için kolaylıkla karıştırılabilir. Bu, Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki bu kütüphane ile ne tür bir ihtişamdan bahsettiğimiz konusunda size bir fikir vermelidir. Zarif mermer zemininden beş sıra balkonu geçerek geniş çatı pencerelerine baktığınızda, bunun araştırma odaklı bir akademik kütüphane olduğuna ve çok daha abartılı bir şey olmadığına inanmak zor. İlginç bir şekilde, bu kütüphane 1878’de hayırsever George Peabody tarafından halka açık bir kaynak olarak finanse edildi. Bugün yaklaşık 300.000 cilde ev sahipliği yapıyor ve ona Baltimore’daki “Kitaplar Katedrali” takma adını kazandırıyor.
Mafra Sarayı Kütüphanesi
Mafra Sarayı Kütüphanesi’nin bu Portekiz sarayını ziyaret etmenin en önemli noktası olduğu söyleniyor. Ne de olsa, arkasında yüzyıllara dayanan bir geçmişe sahip oldukça büyük ve görkemli bir kraliyet sarayından bahsediyoruz. Ancak, mermer zeminli, girift tavanlı ve 88 metre uzunluğundaki salonu kaplayan gösterişli raflardaki kitaplarla Mafra Sarayı Kütüphanesi gibi bir Rokoko başyapıtına ev sahipliği yaptığında, durum kesinlikle böyledir. Mafra’daki kütüphanenin tarihi 1755’tir, ancak koleksiyon 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanır ve hatta “yasak” doğası nedeniyle yalnızca Papa’nın özel izniyle eklenen bazı ciltleri içerir.
Trinity Koleji Kütüphanesi
Gerçekten tanıtıma ihtiyaç duymayan güzel bir kütüphane, Dublin’deki üniversitede her zaman popüler olan Trinity College Kütüphanesidir. Dünyanın en ünlü kütüphanelerinden biri olan Trinity College Library, ikonik Long Room’un üst üste dizilmiş raflarını görmek için dünyanın her yerinden gelen kalabalıklarla klasik bir Dublin turistik cazibe merkezidir. Kütüphanenin en etkileyici binası, tarihi 1592 yılına dayanan Uzun Oda’nın bulunduğu Eski Kütüphane’dir. Muhteşem ahşap mimarisinin ve kemerli tavanının ötesinde, kütüphaneyi bu kadar önemli kılan şey, tarihi Book of Kells ve 1916 İrlanda Cumhuriyeti Bildirgesi’nin bir kopyası ve inanılmaz derecede sembolik Brian Boru arpı dahil olmak üzere geniş koleksiyonudur.
Saint Gall Abbey Kütüphanesi
St. Gallen, İsviçre’nin en iyi bilinen şehirlerinden biri olmasa da, birçok kişinin gözden kaçırdığı oldukça büyük bir cazibe merkezini gizler. Bu hafife alınan özellik, dünyanın en güzel kütüphanesi unvanına layık bir yarışmacı olan UNESCO miras listesindeki Saint Gall Abbey Kütüphanesidir.