Android Nedir? Özellikleri Nelerdir?

1 3.330

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Mobil işletim sistemleri içerisinde efsaneleşen Android nedir, özellikleri nelerdir gibi sorulara Google şirketi açısından da bakarak yanıtlar vereceğiz. Günümüz akıllı telefon teknolojilerinin ön plana çıkmasında rol oynayan iki büyük şirket Apple ve Google olarak dikkatleri çekiyor. Bu şirketlerin kısa vadede attıkları somut adımlar, ciddi manada olumlu seçenekleri beraberinde getirdi.

Apple şirketi, kendi tasarımı olan kapalı kaynak kodlu iOS işletim sistemini geliştirirken Google ise geliştirilebilir Android işletim sistemini geliştirdi. Günümüz akıllı cihaz teknolojilerinin geldiği son nokta da tam olarak bu oldu. Bu makalemizde öncelikli olarak sizlerle birlikte dünyanın çok kullanılan mobil işletim sistemini tanıma yoluna gideceğiz.

Android Nedir?

Android, ilk olarak 2008 yılı itibari ile yayınlanan Google ve Open Handset Alliance yazılımcılarının ortak projesi olan açık kaynak kodlu mobil işletim sistemidir.

Açık kaynak kodlu ne demek? Yazılımcılar tarafından geliştirilebilir ve tüm kaynak yazılımları incelenebilir, güncellenebilir ve görselleştirilebilir yazılım tiplerine verilen genel isimdir. Google, bu yazılımı geliştirirken dünya genelinden de tüm yazılımcılarının katkısı olmasını amaç edinmiş ve bu neden dolayısı ile açık kodlamayı tercih etmiştir. iOS, bunun tam aksine kapalı kaynak kodlu bir mobil yazılım olarak dikkatleri çeker.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Medyum Fersude Kimdir ve Fersude Hoca Şikayetleri Var mı?

Android, günümüzde akıllı telefon üreticilerinin en çok kullandıkları ve en verimli işletim sistemlerinden birisidir. Google Play Store uygulama kütüphanesinin de çok ciddi olarak geniş olması nedeni ile her şirket bu işletim sistemini tercih eder. Apple dışında ki tüm markalar bu işletim sistemini tercih ederken Huawei, kendi işletim sistemini geliştirmek zorunda kalmıştır.

Android Mobil İşletim Sistemi

Android işletim sistemi, bugün birçok farklı akıllı telefon markası tarafından lisanslı olarak kullanılmaktadır. Linux işletim sisteminin çekirdeğini kullanan ve JAVA ile birlikte API C kütüphanesi kullanarak kodlanmış bir yazılımdır. Zaman içerisinde ki gelişimi ile de birlikte bu alanda en iyilerden birisi olmuştur.

Nokia, ilk işletim sistemli telefonlarını çıkardığında Symbian mobil işletim sistemi vardı. Ancak Android ile birlikte tarihe gömüldü ve Nokia şirketi de ne yazık ki bu sektörde çok fazla direnemedi. Windows Mobile işletim sistemi de ne yazık ki sektör içerisinde bir iddia barındırmaya çalışsa da Google şirketinin büyük başarısının gölgesinde kaldı.

Android Özellikleri Nelerdir?

Google ve Open Handset Alliance şirketlerinin geliştirdiği bu yazılım, zaman içerisinde çok farklı özellikleri edindi ve insanlara mükemmel bir akıllı telefon deneyimi sundu. Türkiye genelinde ilk Android telefonların yaygınlaşması ise HTC markasının çıkardığı modeller ile birlikte oldu. Google mühendislerinin mükemmel desteği ile birlikte de kullanım rakamlarında ki ciddi yükseliş baş döndürücü seviyelere ulaştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Türk Sinema Tarihi En Çok İzlenen Filmler Listesi

Android özellikleri ile alakalı olarak çok fazla seçenek sayılabilir. Günümüz teknoloji tasarımı dersleri için ödev olarak verilen konulardan da birisi olmuştur. Bu nedenle aşağıdaki maddeleri doğru bir derleyerek en net şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz. Genel özellikleri aşağıdaki gibidir;

  • Açık kaynak kodlu, geliştirilebilir ve görselleştirilebilir bir işletim sistemi modelidir.
  • En eski bilgisayar altyapılarından birisi olan Linux çekirdeğini kullanır. JAVA, en yaygın olarak desteklediği ve verim alınabilen altyapıları arasındadır.
  • APK uzantılı uygulama ve oyun altyapısını kullanır. Google Play Store kütüphanesi, illegal olmayan tüm mobil oyun ve uygulamalar için açıktır. Geliştirici hesapları da yine tek seferlik 25$ ödeme ile herkes tarafından açılabilir.
  • İsteyen tüm telefon üreticileri tarafından Google Inc. lisansı ile sorunsuz şekilde kullanılabilir.
  • Tüm telefon üreticileri, işletim sistemini kendi istediği şekilde güncelleyebilir, özellikler ekleyebilir ve kendilerine has isimler ile lisanslayabilir. (MIUI, EMUI vs.)
  • Açık kaynak kodlu olduğundan dolayı güvenlik zaafiyetleri söz konusudur. Root edilmeyen cihazlarda genelde güvenlik maksimum düzeydedir.
  • Geliştirici modları ile birlikte yazılımın çok daha derin ayarlarına kolayca ulaşılabilir.
  • Her sene yeni güncellemesi yayınlanan ve geliştirilen bir mobil işletim sistemi modelidir.

Android İşletim Sistemini Kullanan Telefon Markaları

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere lisanslamak sureti ile tüm telefon üreticileri tarafından sorunsuz bir şekilde kullanılabilen işletim sistemidir. Günümüzde büyük akıllı telefon üreticileri, bu işletim sistemini kendi yazılım ekiplerinin de desteği ile çok ciddi manada güncelleyerek kullanıyor. Android işletim sistemini kullanan telefon markaları listesi ise aşağıdaki gibidir;

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Macera Seni Bekliyor: Her Gezgin İçin Unutulmaz Seyahat Deneyimleri
  1. Samsung
  2. Xiaomi
  3. OnePlus
  4. Poco
  5. Google Pixel
  6. General Mobile
  7. LG
  8. Honor
  9. Oppo Realme
  10. Vestel
  11. Alcatel
  12. TCL
  13. Asus
  14. Meizu
  15. Lenovo

markalardan bazıları olarak dikkatleri çekiyor. Huawei neden Android kullanmıyor? Amerika Birleşik Devleti’nde görülen bir markalar arası yasa gereğince çeşitli kararlar alındı. Alınan bu kararların ardından Google şirketi, Huawei ile olan lisans anlaşmasını fesih etti ve sonrasında Android kullanım haklarını kaldırdı.

Huawei, zaman içerisinde kendi işletim sistemini geliştirmek için kolları sıvadı. HarmonyOS adında geliştirilen bu işletim sistemi, şuan her ne kadar kısmi olarak Android altyapısına benzese de zaman içerisinde farklı özellikler ve tasarımlar eklenerek güncelleniyor. Huawei App Gallery uygulaması da resmi uygulama kütüphanesi olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz.

1 yorum
  1. […] net olarak görebiliyoruz. İşletim sistemi olarak şirket Google’ın üretmiş olduğu Android sistemini tercih etti. Açık kaynak kodlu olması münasebeti ile de sistemi kendisine göre […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku